Ons college heeft het weer niet makkelijk gehad dit proefjaar, 99 borrels passeerden de revue, a hel of a job!!! En een internationaal gezelschap van stokers/distillateurs en vandaag met velen vertegenwoordigd. Chapeau ! en applaus daarvoor.

Natuurlijk zijn de collegeleden geen professionele proevers of smaakdeskundigen. We zijn liefhebbers, we hebben de borrel lief! We proeven graag en delen onze smaakervaringen met elkaar, benoemen wat we denken te proeven.

Lekker, evenwichtig, stevig, lief of een patser, allemaal uitingen die niet van enige subjectiviteit ontbloot zijn. Proeven is natuurlijk een serieuze bezigheid maar gaat gelukkig nooit ten koste van de gezelligheid. Bij de toekenning van de prijzen hebben we gezocht naar een omschrijving die wat van de subjectiviteit van ons oordeel door laat klinken. We hebben niet over de beste oude of jonge jenever, maar over de best door ons geproefde producten.

 

Als eerste de

Best geproefde Jonge Jenever 2010

Een ivoorblanke borrel met een redelijke viscositeit. Hij neust fris, een citroen samen met lavendel. Het moutzoet geeft een spoortje suiker bloot. Daardoor wordt deze borrel zeer toegankelijk. Een mooie zachte borrel die zich heerlijk op de tong vleit.

 

De best geproefde Jonge Jenever van 2010 is….. Jonge Jenever van Perlstein

 

Best geproefde Oude Jenever 2010

Om met het college te spreken: De neus ontdekt mout, fruit en kruid. Bij het eerste nipje gaat de borrel zich al in zijn geheel op de lippen openbaren. Hierna neemt de tong het over en denken we naast de bes, hout, zoethout, karamel, framboos en anijs te ontdekken. Of is het honing van bijen die het zacht fruit als favoriet hebben gekozen. Het zoet als dirigent en de jeneverbes als concertmeester geeft een heel mooie balans.

 

De best geproefde Oude Jenever 2010 is ……

Amsterdamsche Oude Jenever van de Vergulde Poort

 

Best geproefde Korenwijn 2010

Volgens het college een matig viskeuze gele of bijna lichtbruine korenwijn die behoorlijk zoet werd gevonden. De smaak van moutzoet en karamel. Er werd veel jeneverbes geproefd en verder zoethout, cichorei, citrusfruit (veel sinaasappel), kruidnagel, foelie en anijs.

De best geproefde Korenwijn van 2010 is de Zeer Oude Korenwijn van Wenneker

 

Best geproefde Moutwijn jenever 2010

Het college geeft daar de volgende omschrijving bij:

De crème-witte borrel laat ons in eerste instantie kennismaken met het duidelijk aanwezige moutzoet zowel in neus als op de tong. Daarnaast proeven we de vanille van het hout, steranijs, citrusschil en een pepertje. Een borrel met een prima balans, met een goed en vriendelijk karakter. Hij groeit in de mond waarbij het aangename natuurlijke zoet overheerst zonder storend stoer te zijn.

 

De best geproefde Moutwijn jenever 2010 is……

Van Toor Moutwijnjenever

 

Best geproefde buitenlandse Jenever 2010

Het college schrijft in zijn proefrapport ondermeer:

De borrel staat stijf van de mout, als een zwaar volkoren boterham. Hij heeft een bitterscherpe smaak, die afkomstig lijkt van angelicawortel of druivenpitten. Met anijs en vanille lijkt geprobeerd de bittere smaak te verzachten. De borrel bezit de tannine-achtige stroefheid van een walnoot. Het is een echt digestief met een waarneembare tweede fase, want er blijft een aangename branderigheid achter. De smaken van rogge, mout, hout en hars zijn nadrukkelijk aanwezig in de borrel. De aanwezige fruitsmaken (appel, sinaasappel en druif) en de ijzerrijke smaak fascineren.

 

De best geproefde buitenlandse jenever 2010……..

Genièvre Clayssens van Wambrechies

 

 

 

Applaus prijs 2010

(Synoniemen voor applaus zijn ondermeer: applaus, enthousiasme, goedkeuring, instemming, steun, succes, toejuiching, toestemming, waardering )

De prijs wordt niet perse jaarlijks uitgereikt en is bedoeld als een erkenning van lef, waardering voor b.v. een nieuw product of nieuwe onderneming. De prijs stelt een beeldje van de godin Fortuna voor, een replica van een uit de Bennekomse graanakkers opgegraven origineel.

De prijs wordt dit jaar toegekend aan wat het college in een wat lyrische omschrijving noemt:

Een borrel van het goede soort. De borrel donkergeel van kleur met een mooie viscositeit neust naar mout en puberend eikenhout.

Wat de naamgever bij de naamgeving voor ogen heeft gehad zal wel altijd raden blijven. Een vurig oord met alle verlokkingen van dien of gewoon een afkorting van Heel Erg Lekker.

 

De winnaar van de applausprijs 2010 is…

Branderij/Distilleerderij Rijneveen met zijn Gelagerde Moutwijn HEL.

 

 

Oeuvre prijs 2010

Het `oeuvre` van een kunstenaar is het geheel van al het werk dat hij gedurende zijn leven of loopbaan heeft voortgebracht.

In dit geval in de zin van "de verzameling van alle arbeid, innovatieve inspanningen en product ontwikkelingen". die binnen dit bedrijf al  sinds 1880 worden verricht. Ik heb mij laten vertellen dat heel wat inmiddels zelfstandige stokers van nu en in het verleden het vak grotendeels hier hebben geleerd.

 

Het zal dan ook niemand verbazen dat de eerste Oeuvre prijs gaat naar……

Graanstokerij Filliers.